Bio Hrana Plus - Prodavnica zdrave hrane Novi Sad

Brusnica kandirana rf

Proizvod pregledan : 49 puta
Cena : 898.00 din
Porucujem komada:
Soc

Brusnica kandirana rf

U hladnim zimskim danima u nedostatku svežeg, često jedemo suvo voće, a jedno od njih je i brusnica. Brusnica se kod nas često nalazi ušećerena, odnosno kandirana, ali i u oblika sirupa ili soka. U svežem obliku je slabo zastupljena možda i zbog svog slatko-kiselog ukusa koji pomalo „vuče“ i na gorko. Ovo voće ne sadrži holesterol a veoma je oskudno i natrijumom. Umesto toga, brusnica obiluje vitaminom C, flavonoidima i polifenoloidnim jedinjenjima koje pozitivno utiču na zdravlje.

Konzumiranje brusnica je blagotvorno i kod urinarnih infekcija. Zbog kiselosti ovog voća se smatralo da povećavanje pH urina ubija bakterije (u prvom redu na Ešerihiju koli), ali mehanizam delovanja je sasvim drugačiji. Naime i za ovu ulogu su zaslužni antioksidansi, prvenstveno proantocijanidi, koji sprečavaju prijanjanje bakterija (izazivača infekcije) uz zid bešike, pa se one izlučuju urinom. Iz istog razloga brusnica se može konzumirati i kod čira na želucu.

Slične antioksidanse sadrže i jabuke, zeleni čaj i grožđe, ali brusnica je jedinstvena po svom delovanju kod urinarnih infekcija.